15 Ekim 2010 Cuma

DOMATES OLMUŞ ALTIN

Olur tabii altın.Kışa girerken de domates yemeğe kalkışırsak olacağı budur.
Benim çocukluğumda Ekim ayına kadar yaylalarda bile domates kalmazdı.Çoktan kurutulur ya da salça yapılırdı.Çünkü kışın domates yetişmezdi.Baharda turfanda çıkardı sahil kentlerinde, kasabalarında.Yazın ortasında da yayla domatesleri çıkardı.Seralarda yetişmezdi ki o zaman.Seralar sadece kışlık sebzenin kışın don tutmaması için kurulurdu.

Eskiden otuz çeşit domates yoktu.Sofralık, yemeklik, salçalık için benim bildiğim aynı domates kullanılırdı.Sonraları az çekirdekli, bol etli salçalık domates çeşidi çıktı.


Yetmezmiş gibi kahvaltı sofralarını, salataları şenlendiren cherry (çeri) domatesler üretildi ki evlere şenlik.
Bir de organik domates diye domates ürettiler ama ne kadar organik ne kadar değil Allah bilir.

Bir de pembe domatesler var elbet.Fiyatı biraz pahalı ama pazarda bulursam en azından kahvaltıda yemek için alıyorum.

Domates konusu yaz yaz bitmez.Ben en iyisi burada keseyim.
DİP NOT :: Fotoğraflar netten alıntıdır.
Özellikle de pembe domateslerin fotoğrafını altta linki bulunan blogtan aldım.Çünkü sizi domatesle ilgili bir başka yazıya yönlendirmek istiyorum.Ben okudum, sizin de okumanızı tavsiye ederim. 
http://benbugunbunuogrendim.blogspot.com/2009/05/pembe-domates.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz mesajınızı bırakın, ben haber veririm :)
Gününüzün güzel geçmesi dileklerimle...
GÜLTER ÖZGÜR