18 Şubat 2014 Salı

ŞAHİKA & FERAYE

En nihayet Sinan Akyüz'ün Şahika & Feraye adlı kitabını bitirebildim. Ben, kitapkolik arkadaşlar gibi hızlı gidemiyorum ne yazık ki :) Aklımın bir tarafını fotoğrafa kaptırmış olunca kitap okumak bazen uzun zaman alıyor. Hatta okuduğum sayfaları konuyu hatırlamak için dönüp tekrar okuduğum da oluyor yani.
Kitaba gelince; son üçte birlik kısmında roman içinde (sayfa 350'den sonra) roman okur gibi oldum. Hatta 441. sayfadan itibaren romanın başlangıcındaki karakterler neredeyse hiç yokmuş, sadece Feraye ve onun hayatı varmış gibiydi.
Romandaki hikaye uzayınca sonunu da iyi toparlayamamış gibi geldi bana.Bir şeyler eksik kalmış gibiydi. 
Feraye'nin kızını alıp oğlunu kocası Macit'e bırakarak kaçıp döndüğü memleketinde kızınla geçirdiği on yılın üzerine kocasından gelen tek mektup ve 350. sayfada kalan Gülfem'in Cemal'den olan kızı Ayşe'ye Cemal'in günlüğünden bir sayfayı okutmasıyla romanı sonlandırmış.
Halbuki romanın asıl karakterlerinden olan Şahika'nın son on yılda ne yaptığı kitabın sonunda yazmıyor.
Sinan Akyüz bu hikayeyi bence iki kitapta romanlaştırmalıydı. İlk kitap, Çakır Ağa'nın Ürdün'e gelin giden büyük kızını karısı ve küçük kızı ile ziyarete gitmeleriyle son bulmalıydı. İkinci kitapta ise kızlarının orada geçen hayatını anlatırken romanın sonunu daha iyi getirebilirdi.En azından Çakır Ağa ve karısının, Hacı Nine'nin küçük oğlu Hasan Ağa'nın son hallerini ayrıntılı yazıp romanı sonlandırırdı hiç değilse.
Benden kitap eleştirmeni olur mu bilmem ama kitap hakkındaki düşüncelerim bunlar.
------------------------------------------------------------
Dip Not:: Fotoğrafa bakıp kitabın yanında pasta, çay, çiçek ne alaka demeyin :) Bu kitap başka türlü bitmezdi benim için.

17 Şubat 2014 Pazartesi

ABANT 2014

Geçenlerde Fotoiz.com'un gelenekselleşen Abant kampına katıldım.Yine üniversitelerin GSF fotoğraf bölümünden hocalar, fotoğraf sanatçıları vardı.Seminer, panel, sohbet, muhabbet derken üç gün çabuk gelip geçti sanki bu hafta.Bu defa bir avuç bile kar yoktu.Son gün Abant Gölünü görmeyenler için göle gittik ama gölün orada bile numunelik ancak kuytuda kalan yerlerde az biraz kar vardı.Çok fazla fotoğraf çekemedim.Sözü fazla uzatmadan sizi çektiğim fotoğraflarla baş başa bırakayım.

Bu arada başka arkadaşların çektiği fotoğraflardan da faydalandım :)
Kendilerine çok teşekkür ederim.


Bu yıl Samsung firması yeni nesil aynasız seri fotoğraf makinelerini tanıtmak üzere kampa gelmişlerdi.


Fotoğraflarda gördüğünüz üzere kar yağmadığı için kuraklık bütün ülkeyi bir şekilde etkileyecek. 

Yukarıdaki fotoğrafta Güler Ertan Hocamızla anı fotoğrafı çektirmiş bulunuyorum.
Kendisi çok tatlı biri :)
Sabit Kalfagil Hocamız da bize fotoğrafta ışığın önemi ile ilgili ders anlatırken...


Diğer fotoğraflarıma da instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz :)

http://instagram.com/gulterozgur

::Önceki yıllara ait yazılarım da altta::
http://kahve-keyfi.blogspot.com.tr/2012/03/fotoiz-abant-kampindan-goruntuler.html
http://kahve-keyfi.blogspot.com.tr/2013/03/abantin-kirki-cikti.html
Şimdilik hoşça kalın, kendinize iyi bakın :)
::Dip Not::
Yılan hikayesine dönen İtalya hikayesi ve fotoğraflarına az kaldı. İyi iş yılında çıkarmış ne de olsa.

9 Kasım 2013 Cumartesi

REHAVETTEN SIKILDIM

2013, senden fena halde sıkıldım.Çekil git bir an önce de bana ve bloguma verdiğin rehavet bitsin artık.Hatta ben şimdiden bitirmeye başlayayım ki sen giderken arkanda döküntü kalmasın :)
Bu rehavete son vermeye benim gecikmiş İtalya maceramdan başlamaya ne dersiniz? Hatta yarın gezinin ilk rotası olan Napoli'den başlayalım.
Fotoğraf, Napoli'deki Pompei Antik Kentinden bir kare...

17 Temmuz 2013 Çarşamba

En hünerli hanımların bile böyle iyi yardımcıları olmalı…

Pakmaya pişirme yardımcıları siz Mutfağın Yıldızlarına her ihtiyaç duyduğunuzda en iyisini sunmaya hazır.

Ne arzu etmiştiniz? Lezzetleri kabartan hamur kabartma tozu, tatlılara lezzet katan şekerli vanilin, pastaları kekleri süsleyen toz kakao, hamur işlerinin vazgeçilmezi karbonat, bir lezzet klasiği pudra şekeri, sütü nefis tatlılara dönüştüren buğday ve pirinç nişastası, her mutfağın yardımcısı pirinç ve mısır unu, pane yemeklere hayat veren galeta unu… Hepsi enfes sofraları donatmanız için… Hepsi Pakmaya’dan…

Ramazan’da, bayramda; iftarda sahurda; ailece, misafirlerle; arkadaşlarla, akrabalarla… Sevinci, neşeyi, lezzeti paylaşmak için Pakmaya pişirme yardımcılarına gönül rahatlığıyla güvenin.

Yaz Şekerparesi

Malzemeler:
Şekerpare için:

• 1 ½ Su Bardağı Buğday Unu (150g)
• 2 Çay Kaşığı Pakmaya Hamur Kabartma Tozu (4g)
• 1/3 Su Bardağı Pakmaya Pudra Şekeri (45 g)
• 4 Yemek Kaşığı Tereyağı (70g)
• 1 Adet Yumurta
• 2 Çay Kaşığı İrmik (5g)
• ¼ Çay Bardağı Toz Badem (10g)
• 2/3 Çay Bardağı Antep Fıstığı (20g)
• ½ Limonun Kabuğunun Rendesi
Şurup için :
• 4 Su Bardağı Şeker (700g)
• 4 Su Bardağı Su (800ml)
• ½ Limonun Suyu
Krema için :
• 1 Su Bardağı Pakmaya Pudra Şekeri (120g)
• 1 Su Bardağı Beyaz Krem Peynir (200g)
• ½ Limon Kabuğu Rendesi
• İsteğe Göre 1 Çay Kaşığı Vanilya Özütü

Hazırlanışı:
1. Fırınınızı önceden 190°C ayarlayıp ısıtın.
2. Bir sos tenceresinde, şeker ve suyu 10 dakika kaynatın, ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyip, soğumaya bırakın.
3. Bir karıştırma kabına un ve Pakmaya Hamur Kabartma Tozu’nu eleyerek aktarın. Toz badem, irmik ve tereyağını da ekleyerek parmak uçlarınızla ovuşturarak tamamen eritip karıştırın.
4. Kurabiye hamuru kıvamındaki hamuru 4-5 dakika yoğurun.
5. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
6. Ortalarına Antep fıstığı yerleştirip, önceden 190°C ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar, 15-20 dakika pişirin.
7. Bir sos tenceresinde şurup malzemelerini kaynatıp hazırlayın. Soğumaya bırakın.
8. Bir çırpma kabında krema malzemelerini düşük devirde çırpıp, soğuması için buzdolabında 30-35 dakika bekletin.
9. Fırından çıkarınca 5 dakika bekletip, üzerine soğuk şurubu dökün.
10. Arada kaşıkla şurubu üzerlerine gezdirip, üzerinde krem peynirli krema ile soğuk servis edin.

Kalbura Bastı

Malzemeler:
• 2 ½ Su Bardağı Buğday Unu (250g)
• 1 Paket Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
• ½ Çay Bardağı Yoğurt (50g)
• 1 Adet Yumurta
• ½ Su Bardağı İrmik (70g)
• 7 Yemek Kaşığı Margarin (125g)
• 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ (100ml)
• 1 Paket Pakmaya Şekerli Vanilin
• 1 Su Bardağı Ceviz (İri Dövülmüş)
Şurup için:
• 4 Su Bardağı Şeker (700g)
• 3 Su Bardağı Su (600ml)
• 2 Çay Kaşığı Limon Suyu
Servis için:
• 1 Paket Pakmaya Krem Şanti
• 1 Su Bardağı Süt (100ml) (Krem Şanti için)
• 1 Paket Pakmaya Çikolatalı Sos
• 2 ½ Su Bardağı Süt (500ml) (Sos için)


Hazırlanışı:

1. Fırınınızı önceden 180°C ayarlayıp ısıtın.
2. Un ve hamur kabartma tozunu eleyerek karıştırma kabına aktarın ve üzerine margarini ekleyin.
3. Parmak uçlarınızla ovalayarak margarin eriyip karışım kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
4. Üzerine ceviz hariç diğer malzemeleri ekleyip 7-8 dakika yoğurun.
5. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve kalburun orta irilikteki kısmına bastırarak açın.
İçerisine ceviz koyup hamurları kapatın.
6. Önceden 180°C ısıtılmış fırında, 35-45 dakika hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
7. Bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatıp, 5 dakika daha şurup kıvamına gelene kadar pişirin.
8. 1-2 dakika soğutup, soğuk kalbura bastıların üzerine dökün.
9. Kalbura bastı hamurlarını çevirerek şuruba bulayın ve şurubunu çekince soğuk servis edin.
10. Arzuya göre üzerinde soğuk krem şanti ve çikolatalı sos ilavesi ile lezzeti arttırabilir, farklı bir lezzet katabilirsiniz.


Bir bumads advertorial içeriğidir.